......PENGARAH KMM......

     

     PN.HJH.RUSILAH BT. JAIS

Sejarah

 

Kolej Matrikulasi Melaka adalah Kolej Matrikulasi yang pertama dibina oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Ianya di bawah pentadbiran Bahagian Matrikulasi, Kementerian Pelajaran Malaysia. Kolej Matrikulasi Melaka(KMM) seluas lebih kurang 85 ekar terletak di Londang Masjid Tanah Alor Gajah Melaka telah siap dibina pada 1 Jun 1999. Seramai 61orang staf kolej telah mula bertugas mulai tarikh tersebut. Pengambilan pelajar perintis sessi 1999/2000 bermula pada 19 Julai 1999.Kolej ini ditubuhkan dengan matlamat Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia untuk menyediakan pelajar-pelajar bagi mengikuti kursus peringkat ijazah dalam bidang sains, teknologi dan sastera ikhtisas di universiti awam dan swasta.

Terdapat Tiga Jabatan Akademik yang menguruskan hal ehwal akademik di Kolej. Jabatan tersebut ialah Jabatan Matematik, Jabatan Sains dan Jabatan Sastera Ikhtisas. Bagi menguruskan hal ehwal pelajar, satu jabatan baru diwujudkan bermula tahun 2007 iaitu Jabatan Pengurusan Pelajar. Di bawah jabatan ini terdapat Unit Bimbingan dan Kaunseling, Unit Kokurikulum dan Unit Hal Ehwal Pelajar. 

Program Matrikulasi yang dikendalikan oleh Kolej Matrikulasi Melaka adalah Program Matrikulasi Sains dan Program Matrikulasi Perakaunan. Jangkamasa program ini adalah selama satu tahun atau dua semester. Pengambilan program ini adalah pada bulan Mei setiap tahun. Kolej Matrikulasi Melaka juga mengendalikan Program Matrikulasi Sains Dua Tahun. Program ini diadakan untuk memberi peluang kepada pelajar yang tidak dapat mengikuti program satu tahun.

.................PENGUMUMAN................

Bahagian Matrikulasi KPM:
Tahniah!Anda ditawarkan ke Program Matrikulasi KPM.Layari matrikulasi.moe.gov.my sebelum 9 Julai 2020 atau hubungi 0388844036.
Pelajar-pelajar yg masih belum menerima surat tawaran, bolehlah berbuat demikian seperti maklumat terkini yg diberikan oleh pihak BMKPM

 

Perhatian kepada pelajar yang berkenaan
Keputusan permohonan pertukaran jurusan / program /kolej dijangka boleh disemak mulai jam 5 petang ini (6 Julai 2020). Sila semak di laman web Bahagian Matrikulasi KPM.

Harap maklum

 

Perhatian kepada semua pelajar baharu,
Tarikh pendaftaran secara 'online' dilanjutkan sehingga 24 Julai 2020.

 

Maklumat Terkini Daripada BMKPM
Bagi pelajar-pelajar yang ditawarkan ke Program Matrikulasi, surat tawaran boleh disemak di matrikulasi.moe.gov.my pada
15 Julai 2020 selepas jam 2.00 petang.

............SISTEM BERSEPADU..........

........................E-MAIL.......................

.............MATRIX PROGRAM...........

......................HRMIS 2.0...................

.............PERPUSTAKAAN .............

..........KOLEJ MATRIKULASI..........

   

   

   

      

Joomla templates distributed by JoomlaShine